Hirsirakenne on tiivis, kestävä ja hengittävä

Kun hirsitalo on suunniteltu, hirret salvetaan Honkamajojen tehtaalla rakennepiirustuksen mukaisesti millimetrintarkasti, jotta rakennuksen eri osat sopivat virheettömästi paikoilleen.

Koska puu on luonnonmateriaali, tuovat sen ominaisuudet omat haasteensa hirsirakenteeseen. Honkamajat on hirsirakentamisen pitkän linjan ammattilainen, jonka hirsirakenteissa on huomioitu muun muassa seuraavat ominaisuudet:

Lujuus – Hirsirakennus kestää jopa maanjäristyksen
Honkamajojen hirsiseinä on rakenteellisesti vahva ja sen lujuusominaisuudet ovat hyvät. Tämän vuoksi hirsiseinä kestää hyvin siihen kohdistuvia kuormia ja rasituksia. Hirsitalo kestää jopa maanjäristyksen.

Puun eläminen huomioitu rakenteessa
Jokainen yksittäinen hirsi kutistuu ajan kuluessa muutaman millimetrin, mikä johtaa koko rakenteen muutaman senttimetrin laskeutumiseen. Hirsirakenteen luonnonmukainen laskeutumisominaisuus otetaan Honkamajoilla huomioon muun muassa tekemällä rakenteisiin varauksia ja käyttämällä seinä- ja kattorakenteiden yhtymäkohdissa liukurautoja.

Puun elämistä ja muodonmuutoksia ei voi estää, mutta niitä pyritään vähentämään hirren tuotannossa erilaisilla sahaus- ja kuivaustekniikoilla. Muodonmuutoksia voidaan vähentää myös valmistamalla hirsi kahdesta tai useammasta lamellista, jotka toisiinsa liimattuina muuttavat muotoaan vähemmän kuin massiivihirsi. Samalla myös hirsiseinän lujuusominaisuudet paranevat.

Tiivistämällä energiatehokkuutta
Hirsiseinä on hengittävä rakenne, joka tasaa huoneilman kosteutta ja lämpöä. Sillä ei kuitenkaan ole vaikutusta hirsiseinän tiiveyteen eli ilman kulkeutumiseen seinärakenteen läpi. Tiiveyteen vaikuttaa olennaisesti hirsivälien ja nurkkien sekä aukkojen tiivistys.

Ainutlaatuinen Tiivishirsirakenne
Tiiveys vaikuttaa oleellisesti rakennuksen energian kulutukseen. Honkamajojen mallisuojatussa Tiivishirsirakenteessa hirsien tiivistyksessä käytetään EPDM-kumitiivistettä, jonka on osoitettu parantavan seinän tiiveyttä oleellisesti. Tiivishirsi yhdistettynä muihin tiivistäviin rakenteisiin eli kiristyspultteihin ja viisteiden jousinauloihin mahdollistavat erittäin tiiviin seinärakenteen.

Kosteusvaihtelut ja lämmöneristyskyky
Hirsiseinä tasaa ympäristön kosteusvaihteluita. Puun kosteudensitomiskyky ei kuitenkaan vaikuta seinän tiiveyteen. Pienet kosteusrasitukset eivät siis vaurioita rakennetta, mikäli kosteus pääsee kuivumaan myöhemmin.

Honkamajat suosittelee ulkopuolen pintakäsittelyyn pintakäsittelyaineita, jotka suojaavat ympäristön rasituksilta, mutta eivät tee hirren pinnalle kuivumista hidastavaa kalvoa.

Hirsiseinän lämmöneristyskykyyn vaikuttaa hirsiseinän paksuus - mitä paksumpi hirsiseinä sitä parempi on sen lämmöneristyskyky. Jos halutaan parantaa hirsiseinän lämmöneristyskykyä ja vähentää energiankulutusta entisestään, voidaan hirsiseinää vielä eristää ulko- tai sisäpuolelta lisää.