Q&A

Voinko tehdä hirsitaloni tilankäytön perusideoinnin itse?
Ilman muuta. Usein se on hyvä lähtökohta, josta kokeneet suunnittelijamme voivat lähteä liikkeelle. Autamme sinua valitsemaan parhaat ratkaisut. Näin pääsemme varsin nopeasti loppuratkaisuun, jossa asiakkaan toiveet on toteutettu sellaisina kuin ne halutaan. Hirsi on rakennusmateriaalina kiitollinen, sillä
tekniset ratkaisut on helppo toteuttaa eri tavoilla.

Olen ensikertalainen hirsitalon ostajana. Miten osaan pystyttää rakennuksen?
Vaikka hirsitalon pystytys on toimituksen mukana tulevan seikkaperäisen ohjeiston mukaan toimittaessa varsin helppoa, suosittelemme aina ammattilaisten käyttöä rakentamisessa. Tarvittaessa yhteistyökumppanimme hoitavat koko pystytyksen ja viimeistelyn juuri kuten haluat, vaikka avaimet käteen urakointina.

Mistä saan ideoita hirsirakentamiseen?
Honkamajat Oy:llä on laaja mallikuvasto, jonka ratkaisuja voidaan soveltaa mitä moninaisimmilla tavoilla. Toisaalta ideat ja toimintaratkaisut, joita näet rakennusalan lehdissä tai vaikkapa luonnossa on mahdollista toteuttaa. Kerro mitä haluat, niin me suunnittelemme sen.

Miten suunnittelen rakennustyömaan, rakennusmateriaalin säilytyksen ja muun tilankäytön, jotta työnteko toimisi järkevästi?
Meillä on asiasta paljon kokemusta ja toimituksen mukana tulevat selkeät neuvot, joita noudattamalla asiat sujuvat mallikkaasti. Tärkeintä on suojata rakennustarvikkeet kosteudelta, likaantumiselta ja myöskin maakosteudelta. Sisustustarvikkeet, kuten listat ja paneelit sekä ikkunat ja ovet on varastoitava erityisellä huolella.

Mitä rakennuspakettiin sisältyy?
Toimituksen sisältö vaihtelee asiakkaan toiveiden mukaan, mutta yleisin toimitustapamme on täydellinen puuosatoimitus, johon sisältyvät kaikkien puusta valmistettujen osien lisäksi valmiiksi heloitetut ikkunat ja ovet.

Millä tavalla pintakäsittely tulisi tehdä?
Puun pintakäsittely niin ulko- kuin sisäpuoleltakin tulisi tehdä mahdollisimman pian asennuksen jälkeen. Hyviä pintakäsittelyaineita on lukuisia. Aineiden ominaisuudet vaihtelevat maittain kosteus- ja lämpötilaolosuhteiden mukaan. Siksi suosittelemme käyttämään paikallista asiantuntemusta puutuotteiden pintakäsittelyä valittaessa. Pintakäsittelyaineen tulee suojata hirsiseinää ympäristön rasituksilta, mutta se ei saa muodostaa hirren pinnalle vesihöyryn läpäisemätöntä kalvoa.

Haluamme rakentaa kesämökin siten, että se on talviasuttava ja myöhemmin muutamme ehkä sinne pysyvästi. Miten nämä asiat tulisi ottaa huomioon suunnitteluvaiheessa?
Tämä on mahdollista, muista ottaa asia puheeksi heti suunnitteluvaihteen alussa. Tärkeimpiä huomioitavia asioita ovat tilaratkaisut sekä riittävä lämmöneristys. Meiltä löytyy asiantuntevat ratkaisut näihin tarpeisiin.

Miten hirsien laskeutuminen otetaan huomioon?
Jokainen yksittäinen hirsi kutistuu muutaman millimetrin ajan kuluessa, mikä johtaa koko rakenteen muutaman senttimetrin laskeutumiseen. Ilmiö on hallittavissa oikeilla teknisillä ratkaisuilla. Laskeutuminen otetaan huomioon muun muassa jättämällä painuntavaroja painumattomien pystyrakenteiden kuten ovien, ikkunoiden ja rankarakenteisten väliseinien yläpuolelle. Seinä- ja kattorakenteiden yhtymäkohdissa käytetään tarvittaessa myös liukurautoja.